Za Velik Dan, vadimo nošnju iz dolapa!

U nedelju 4 travnja 2021. godine, mješćani Karaševa, slavili su Uskrsnuće našega Spasitelja Isusa Krista.

Ove godine, uspijeli smo da dođemo u Karaševo za Usrks, bar na nekoliko dana. Posebno mi je bilo drago, jer smo mogli da otputujemo do kuće, pogotovo jer nismo u zadnjih 6 mjeseci baš nikako vidjeli našu obitelj i naše drago mjesto.

Početkom ožujka, Ivan H. mi je nešto pričao kako hoće za Uskrs, da zajedno s nekoliko mladih, obuku našu narodnu nošnju. Kad sam to čuo zvučilo mi je baš super i nadao sam se da ću moći da stignem i ja kući da primenim i ja nošnju, jer nisam već dugi niz godina. Baš sam bio uzbuđen i sam se radovao kao klinci kad dobivaju darove.

Ovo dobo pandemije, kad smo svatko od nas bili zatvoreni u našim kućama, pa onda kada si zatvoren, razne misli vrte se u glavi pa malo više obraćaš pažnju na sve oko sebe itd. .Nekako mi se probudilo sve više zanimanje oko naših, tradicija, nošnje i sve što nekako mene definiše kao karaševka.

Na ovom posebnom blagdanu, na inicijativi članova Grupe Volontera “Moje Karaševo” u suradnji s općinom iz Karaševa, osmislili su jedan način kako bi olepšali i zabeležili ovaj poseban dan. Iskoristili smo priliku da, kako se kod nas kaže, izvadimo nošnju iz dolapa.

Odmah smo sa ekipom iz Grupe započeli razgovore i da zamišljamo program. Naravno trebali smo imati u vidu i pandemijske restrikcije pa bili smo nekako ograničeni.

Sve u svemu htjeli smo ovako, prvo da se ide na svetu misu a poslije toga pored općinske zgrade namjestili smo jedan skromni stol na kojem je bila jedna velika košara puna s ofarbovanim jajima za ljude koji su htijeli da tradicionalno gađaju jajca, bile su i male košarice s par slatkiša i jedno naćukano (farbano) jaje u njima. Također, smijestili smo kutak za slikanje sa karaševskim kilimom u pozadini i mjesto sa malim zecom nacrtanom u karaševskoj nošnji za naše mališane. Talentirana Andreea F. je odlično kordinirala ekipu za dekoraciju i super je nacrtala zeca u nosnji.

U nedelju ujutru padala je malo kiša ali nekako prije svete mise prestala je, pa nekako dozvolila je da nam akcija prođe onako kako treba.

Okupili su se dosta mladi koji su izvadili nošnju iz dolapa i poslije mise sudijelovali su na našu akciju. Tradicionalno gađanje jaja, pa slikanje i tako dalje! Dijelili su se darovi i osjetila se je neka fina i vrlo pozitivna energija.

Marjan T.