Vodenice na vodi u Karaševu

Velika Vodenica je završena!
Arsulova Vodenica sledi da se radi!

Mogal sam da izaberem da govorim za lepo vreme, putovanja, ljubav, prirodu, pozitivnost, dobrotu ili ješte šta drugo. Sam mogal i ja da se činim če pada kiša ili kako se često prakticira tu kod nas, “kučeta laju, a karavane prode” ili da se činim, niti če čujem niti če vidim i kao sve je super, sve je kul. Ipak, neke stvari ne mogu da ostanu tako, po gotovo de sam malko i uključen, pa mora da se govori za nji. Sve u svemu ima i nešto pozitivno u svemu ovome. 🙂

E sad, da vrnemo natrag na našu temu pa da se malko podsetimo kako je sve ovo počelo:

  • Naše Karaševske vodenice na vodi su tonule u degradaciji u stražnje 30. i nešto godine. Bile su su u katastrofalnom stanju.

  • U 2020. godini na inicijativi Ivana Hacegana i nas ostalih nekoliko mladih iz Grupe Volontera „Moje Karaševo“, zajedno dogovaramo plan da vodenice naše obnovimo potpuno volonterski s luđimami dobre volje iz naše zajednice. Tad službeno GVMK ne postojala ali smo večem bili organizirani i smo bili u toku procesa da postanemo službeni.
  • Sve je to krenulo u sasvim drugi pravac kada je naša inicijativa stigla do našeg kneza (načelnika), gospodina Petra Bogdana, koji je pokazao veliki interes za tu našu inicijativu. Od tog trenutka mi smo pristali na ideju da se lokalne vlasti uključe u taj projekat i dobili smo obećanje da će svu financijsku podršku za saniranje Karaševskih vodenica la da plati naša općina.
  • Grupa nađe našeg Karaševka koj to ume da radi, a to je firma bajce Martina Šumarka. Nešto smo dogovarali i s Muzejam Astra iz Sibiua da nim pomognu s njinom expertizom, ali na kraju, od toga ne bila velika korist.
  • 2021 – 2023 Lokalne vlasti drže se za reč i finansiraju renoviranje:

Gerine Vodenice – na velikim sokaku ( ˜8 551€ )

Velike Vodenice – blizu kazana kod bajce Zaronja ( ˜14 235€ )

  • Uloga uključenih zaposlenika Karaševske komande i Kneza je bila jako velika – odradili su celu dokumentaciju i sve što je bilo potrebno za projekt, dakle najveliki dio posla i birokracije. Zasluga njina je jako, jako velika i zbog toga čestitam im jer su uspijeli da to urade.
  • Uloga mijesnoga viječa – su digli ruku da odobre budžet a par njih komentirali non-stop i bez veze, al dobro je če su votirali, ipak ovo la da je u korist svem nam pa čak i njim.

  • Cilj je da vodenice počmu da rade i da naši luđe da mogu da ji koriste za njine potrebe pogotovo osobe koje imaju dani kod vodenica. Naravno, vodenice imaju i veliki turistički potencijal i nadamo se da i to sve bude u korist cijele zajednice.
  • Uloga GVMK – za ignoranti i komentatori ne absolutno niti jena. Probudili su se mlogi, ba če ideje su imali i drugi prije da mi postojimo, to što i je tako, ba če ovej, ba če onej. Biju tupan, ba če ovako, ba če onako, ali stvar je jako jednostavna i ide ovako: prije da grupa naša postoji, vodenice su bile u paradžini, to se videlo i to znaju svi, a od kad postoji ta mala i “pokvarena” GVMK, vodenice su sanirane. PUNKT. Može da govori koj što jeme TO JE TAKO.

Što je ovde važno?

Važno je če vodenice su se napravile! Su koštale dosta novci, ne veli nitko, ali je bila jako mlogo rađa a bitno je če su spašene! Ostala je ješte Arsulova vodenica, a i ta je u planu da se napravi, bar tako smo dobili obećanje! Sve u svemu 2 od 3 su kakon nove.

Ovo je realnost! Ovako je bilo, koliko god neki htjeli ili ne htjeli, i koliko god bi htjeli neki našu ulogu da ignoriraju i omaložavaju ovako stoje stvari, a za budućnost bilo bi lepo da se naša uloga ipak prihvati i pripozna, taka kaka je, mi smo uspijeli! Mlogim smo mi trn u oku izgleda. Razumem če tako je kad se baviš ovem poslam, i je okay da nesi svem drag i da su i kritike, ali pa hajda da smo korektni i da ne stvaramo paralelnu realnost. 😉

Dragi komentatori i ovi što imate ideje: vas ne stavljal 30 i nešto godine nitko da napravite vodenice. Imali ste svo vreme! Lako je da snaodiš, komentiraš, kritikiraš, pojavljaš prstam! Kad bi se moglo, posi čak i da se hvališ tuđim radom! Neki ste baš i smešni. 🙂

Što dalje?

Pa mi smo sve čekali i čekamo da vidimo svi ovi što samo govore, što samo komentiraju iza krstina i što se samo biju u grudi če jeno, če drugo. U redu, sad su napravene. I što sad? Pa kako velim, sve smo čekali da priuzmu neku inicijativu dalje, če su taki dobri. Da idu ili da su ošli kod Kneza s neštem konkretnim, s nekim programam, planam, projektam, događajam ili bilo štem. Kad ono, ništa. 🙂

Što da činiš?! Lako je i da govoriš, i da imaš ideje ali pa dok stigneš da napraviš nešto je dlg put. Pored što late da me činite frustriranog, kompleksiranog, ratiranog, prostog, “što pak la ovej zločinac?”, “han, traži atenciju, bi da se afirmira!”, “delim selo!” ili što znam ja kake druge prostije vim može pamet, aj da vidimo vas, dragi moji/naši komentatori, što ste vi u stanju da učinite? 😉 Da se razumemo, ne veli nitko i baš nikako nesam protiv, jer kritika, s toga po više ako je konstruktivna, onda ima smisla, a tiko da govorimo, po gotovo od stran neki osoba koje bi i mogle da čine nešto, onda je bez veze i gubitak vremena.

Možda posle ovog teksta. Ah, ne, kaki sam naivan, ma kaki tekst?! Pisal sam ja, a i drugi ješte koj što pa ne se Bog zna što dogodilo! Sad sam se setil, sad la da se počme da se spominju vodenice svaki čas zbog toga če dode izbori. Da, da, ova godina la da je interesantna. Sad la da su vodenice pak u centru pažnje. Kako fajno bi bilo da su izbori svaku godinu, baš bi napredovala država. 😀

Dragi komentatori, ukoliko nemate neki plan, nema veze, izgleda če la da mora pak GVMK da vim da za rađju, naravno, pak da vim da subjekti da komentirate. Izgleda če pak mi lamo da moramo da odemo kod Kneza i da damo start, pa posi la da se vidi. Nebojte se, nesmo nestali, bar ne ješte. Mi smo mogli ovoliko, a vica su se napravile, a vi!? Ajdate napravite vi po više!

Što je tu je, ipak da završim članak u jenim super pozitivnim i optimističkim tonu če to me i karakterizira :). Jako je dobro če ipak većina naših Karaševaka su primnuli sve ovo jako pozitivno, razumu situaciju i mlogim je jako drago če su se spasile vodenice. Moramo ipak pozitivni i s optimizmam da gledimo napred pa da probamo da činimo lepe i korisne stvari za našu zajednicu, de se može i skem se može. Ja pak si želim po mlogo da probam da se implikiram, ali iz daleka ne tako jednostavno, tako če, nešto izlezne a nešto nažalost ne, ili pak ide sporo. Kakon ja, tel bi da vjerujem če jesu i drugi što slično misle.

U ime naše male i skromne grupe, se zahvalimo svem što su bili uključeni, počevši od našega Kneza Petra Bogdana, bajci Martinu Šumarku i njegovoj ekipi, zaposlenicima iz Komande, firmi Borka, firmi Geo Clara, konsilijeram a posebno predsjedniku naše grupe koji je imal velik doprinos projektu!

Marian Tinkul

Velika Vodenica melje brašno (snimak: Martin Šumarak)