Vadimo nošnju iz dolapa II. izdanje

karaševski hrvati rumunjska

S velikom radošću dočekali smo Uskrs i ove godine. Pored velike vjerske značajnosti, i ove godine, za našu malu grupu i zajednicu, bilo je posebno zbog toga što smo pak izvadili nošnju iz dolapa.

Naša mala grupa, zajedno s općinom koja nim je dozvolila da to uradimo, je organizirala ove godine II. izdanje akcije “Vadimo nošnju iz dolapa” i radosni smo što nim je uspijelo. Ove godine išli smo na ideju “malko je mlogo” što se dekoracija tiće pa nesmo nešto mlogo kitili naš kutak pored općine jer mi bismo da prenesemo ljudima da fokus ove akcije nesu dekoracije, nego je zapravo nošnja i obićaj gađanja jajci. Nadamose če smo to uspijeli. Sve u svemu, spremili smo farbuvana i naćukana jajca, kilim za slikanje, slatkiše i dekorirali smo baš fino i skromno. Gađala su se jajca a većina naših karaševaka, kako bi događaj ostal za nji lepo u osjećaju zapamćen, slikali su se ispred karaševskog kilima.

Posebno drago nim je bilo što ove godine su mlogo po više od nas izvadili nošnju iz dolapa. Bili su mlogo koji nesu bili lani a to nas posebno raduje a zapravo potvrđuje če naša ideja ima smisla i veliku značajnost. Nošnja naša je posebna, je lepa i svaki put kad ju primenimo zapravo odajemo počast našim precima koji su nim je manuli. To je velika stvar i nesmemo da odzabimo korenje.

Svem što su priminili nošnju jim se zafalimo i nadamo če laju da mogu da ju primene i sljedeću godinu. Na kraj krajeva, kad mi to ne učinimo nela drugi. Pored što je jako lepa ima ješte jenu dobit: kad ju izvadimo iz dolapa, iz naftaline, ni pomaga da štedimo novac pa da ne kupujemo druge nove cole. I još jedna stvar, smo i jako skupo primenjeni😊 .

Kako je bilo, govore slike same od sebe.

Promenja je u našim rukama!