Narod koji si odzabi svoju prošlost…

Dodajte vi što vim pada na pamet. Meni trenutno mi dodi če, “nažalost nema budućnost”. Poznata je ova izreka ili pa slične, pa moram da iskoristim priliku da si ju spomenem prvenstveno meni a i vam poštovani čitatelji. Jesmo mi mal narod ali ovo može da se odnosi i na nas. Naodimo se u situaciji u kojoj, moram da kažem če sam tužan i razočaran zbog toga što, se radi na planu da se sruši zgrada de je funkcionirala jedna od prvih škula iz Karaševa.

U knjigi Castilije Manea-Grgin: Povijest karaševskih Hrvata u rumunjskom Banatu (16.-18. stolječe), na stranici 249 de je reč za škule u karaševskim naseljima, piše “Prema jednom kasnijem crkvenom izvoru iz 1830., najvjerojatnije je u Karaševu krajem 1760. započela gradnja prve škole. Godine 1781. samo za učitelje iz Klokotiča i Lupaka bilo je zabilježeno u izvorima da su stanovali u posebnom sobičku u školi, što je bilo u skladu sa službenim propisima. To vjerojatno znači da su u to vrijeme postojale školske zgrade na karaševskom području i izvan Karaševa”, a na stranici 250 piše “Navedene škole, najvjerojatnije od drva ili sličnih netrajnih materijala, vremenom su propadale, ali je tome možda pridonio i habsburško-osmanski rat 1788.-91., koji se djelomice vodio i na području Banata. Za vrijeme rata mnoge banatske škole bile su pretvorene u bolnice, druge bile oštećene ili spaljene. Stoga kasniji izvori, također crkvene provenijencije, navode da je školske zgrade u Karaševu, Nermetu i Jabalči izgradila Carska komora (Dominium Camerale), krajem 18. i početkom 19. stoljeća. U stvari u Karaševu su 1790. izgrađene dvije školske zgrade. Gornja škola se nalazila na području crkve i župe i imala je dvorište, a vrt (hortus) se nalazio odvojeno od zgrade. Druga školska zgrada nalazila se u donjem dijelu mjesta i imala je vrt”.

Ukoliko podatci ovi su istiniti, a zašto ne bi bili?! Povijest karaševske škule datira iz 1760-61., a škula koja je sad u potplnoj degradaciji je na tem mestu od najmalko 1790. godine (negdi skoro od 233 godine). Dal je ta izvorna zgrada izdržala do sad ili ne, ja to ne znam ali činjenica je, če ta zgrada, pogotovo to mesto, su temelj i simbol karaševske škule, isto kao i škula kod crkve.

No, če je ona sad degradirana, to ne bi bila neka jako velika problema ako glave našega sela bi si koristile moć, pamet i snagu da to stanje promene. Stvar je če, bar do sad, izgleda če ne imaju nikaki bolji planove s degradiranom zgradom i, po njima, što je da se čini? Pa naravno što je najlako, da ju sruše!

Možemo da razumemo če su malko deca, če se zatvorila škula doli, pa sad zgrada ona isto je letna i svi naši deca idu gori u škulu, to može da bude razumno u kontekstu u kojem mlogo su pođeti i če karaševsko stanovništvo spada. Tej je trend u stražnje 30 godine, biće da se to nekiput preokrene nikad se ne zna, sve u svemu nikako ne znači če treba sad da manemo bubi sve da se upropasti ili sad svudi da nabijemo buldozer pa da rušimo!

Ovde su išli naši preci u škulu i to če mi sad umemo da pišemo i da četamo je njina zasluga a i ove zgrade, i kad ne zbog drugo, barem zbog toga da ne manemo da zgrada nestane! Mlogo od vas što četate ovej članak, vaše majke, dede, mame, nene su išli ovde u škulu! U zgradi ovoj su učele generacije i generacije naših Karaševaka i ova zgrada ima posebnu značajnost za našu zajednicu.

Sursa: youtube minut 3:38

Ne bismo smejali da dopustimo da ova zgrada nestane, pošto bi bilo što da se čini sašnjom a zgrada nim treba da ostane tu. Da buduće generacije znaju što je tu bilo i da ovej temelj karaševske škule traje toliko sve dok Karaševo postoji. Zgrada ova bi trebala renovirana ili rekondicionirana i bi trebala da postane:

  • Muzeu karaševke škule.

Dodatno možda može da se upiše kakon cladire de patrimoniu ili da se koristi kakon prostorija za razne aktivnosti, radionice za škulari ili razni gošće itd. .

OVO JE SVE MOGUĆE i niti nela da košta mlogo novci imajući u vidu važnost ove zgrade!

Ukoliko komanda ne može da čini nešto pa da akčesira razni programi ili fondove, možda bi moglo naše Zajedništvo Hrvata tu da se uključi. Mi imamo našu organizaciju ZHR-a koja bi trebala da se bori da nim sačuva prošlost, jezik, škulu, tradiciju i sve ostalo što je vezano za kulturnu baštinu, a ja, kao običan član zajednice a i organizacije, dozvolite mi da vim spomenem, kad baš ste odzabili, da se prisjetite skopa iz statuta i late da vidite če nam i ovo nim je posal! Bun, sad da se malko i našalim, na kako znam tamo nekoga, sam siguran če većem se radi na ovem od neke 3 godine man stvar je kompleksna, ne znam više baš koj mi to rekal man bojsem tako nešto je bilo… . 😀

Pošto svakom prilikom nim se poveda če s komandom suradnja je jako dobra, možda bi moglo da se sedne zajedno i da se nađe neko rešenje pa da se pokrene nešto konkretno u ovem smislu! Sad, prema javnim podatcima (Link), samo prošle godine, našoj organizaciji se repartiziral buđžet malko bolje od 1 milion € Anexa1. Nesam ja u meri da činim nikomu budžet ali na ovoj sumi novac vjerovatno bi trebalo da se nađe neki lej za ovake stvari. Kad baš nemamo dosta novci, imam jedan prijedlog, možda bi moglo da se smali malko od nekuda, ne znam, naprimer, kermeze ili druge aktivnosti što nesu jako važne ili su s pomalim prioritetam za našu zajednicu, pa biće tako la da nim ostane neki lej da se degradirana škula sačuva i pretvori u muzeu! Se gandujem če kad se čini balon za fotbal koji izodi Bog zna koliko za skupo, vjerujem če neki način biće la da se nađe i za ovo, ipak, ovo je temelj karaševskih škula pa bi trebalo da ima prioritet se gandujem. Ponavljam, ovo je samo prijedlog.

Da me ne razume nitko pogrešno, bar većina koji radite tamo a i priko puta, znamo se dobri i s mlogimi sam pajta. Znate če nemam osobno s niskim ništa. Dobro bi bilo da ostanemo fokusirani na temu članka, ne homa da se srdite i počmete da me napadate kakon što su večem počeli neki iza karstina pa ne čine ništa drugo izvan da šire laži po selu za mene. Bun, ti la ju sad i po jako 😊, late da ji vidite jednak. Dakle, da ostanemo na temi, ovo ne napad i ja si ne permitiram da napadam nikoga. Radnici razumem potplno i nikako ne reč za nji, reč je manje više za osobe koje ni predstavljaju u našoj zajednici, osobe koje uzimaju odluke u ime naše i koje bi mogle nešto da čine. Me ne zanima što čine oni u njinim slobodnim vremenu, mogu da bane i na glavi, mi je svejedno i OSOBNO nemam sašnjimi absolutno ništa. E, man s njinim radom dok su na funkcija, da, tu imamo za posal, i tu imam svo pravo da jim spomenem kad hoćem i kako hoćem če imaju veliku odgovornost prema nama i našoj zajednici, če za to su tamo, da uzimaju najbolje odluke za nas i da obrate malko po više pažnju na probleme zajednice. Ja si samo koristim moje pravo od meštanina i pripadnika zajednice. Niti po više, niti po malko, i to treba da bude našim predstavnicima jasno. Nemam samo ja to pravo, nego isto i bilo koj Karaševak.

Sad če ovo smo razčistili, vjerujem če neko rešenje da se spasi zgrada vjerovatno la da se nađe! Zapravo, kad se hoće la da se nađe, kad se ne hoće, onda lamo da čujemo če to se ne može bla, bla, bla.

Ukoliko se odbije da se nešto čini samo če dodi od mene, jenog običnog Karaševka koji se briga za mesto odkuda se tegli, i kad mislite če to ne moj posal ili posal naše grupe, onda to ne razlog i niti argument! Bi trebalo da je posal svakoga od nas pogotovo kad je nešto ovako bitno. Ne kontira od koga dodi, ovo je nešto po veliko od ljudski orgolii.

Važno je če ova zgrada treba da se pretvori u nešto mlogo po više nego pepel. Ako se sad ne čini nešto, budućnost, a vjerujem če ipak la da bude neka, la da je ta koja la da osudi!Marian Tinkul
13-02-2023.