Muzej karaševske škule

Možda se sjetite ovog posta na našem blogu:
Narod koji si odzabi svoju proslost… .

Neki od vas late da kažete, što sad pak la ovej!? što pak mu ne dobro!? Što toliko smara 🙂 .

Pozitivno je če ipak zgrada ješte ne srušena, tako kako se je telo. Bar dosad ne, ja i ješte koji misle isto, a jesu dosta, se nadamo da se to ne desi uskoro ili pa čak nikad.

Prošla je godina dana od kako sam postiral za zgradu de je nekiput bila jena od prvih karaševskih škula. Temelj karaševkog obrazovanja. Moje postare je izazvalo neke reakcije. Što pravo, neke su bile pozitivne, neke po onako. Ipak, prošlo je dobri.

Što ne prošlo dobri je to, če je prošla godina dana i ne vidi se neki progres.

Posle postare od lani, imal sam jako konstruktivan telefonski razgovor s gospodaram knezam Petram Bogdanam, kojemu ideja da se spasi zgrada mu je zvučila dobri, i je bil otvoren če nešto treba da se čini, jedina problema su novci. Komanda nema taki velik budžet kako da može da napravi muzej ili drugo nešto, bar tad tako je bilo.

Slična situacija je bila jenom škulom iz Ričice. Riječ je o škuli Pittner, koja je izgledala jako, jako loše. Čak i u tem stanju, našlo se je jeno rešenje. To nim je tu blizu pa možda možemo da se raspitamo što su oni činili. Oni su to sve pokrenuli prije nekoliko godine če nažalost, kod nas u državi sve traje, ali kad stojiš za projektam mora i da se završi.

Ovde može da se poglene na projekt škule Pittner:

I dalje verujem če nešto dobro la da se dogodi s zgradom stare škule pa da može da se spasi.

Kad tad, 1780 – 1790 godina, naši predci su mogli da čine škule, crkve i sve ovo što imamo sejdan, a znamo svi če vremena su bili inkomparabilni s ovemi u kojima mi živimo sad, pogotovo što se tiće uvijeta, mogućnosti i teškoća. Ja mislim da u 2024.g. je nemoguće da ne može da se nađje neko riješenje.

Nesmemo da dozvolimo da škula propadne.
Makar da se počme po redu: jenu godinu krov, jenu godinu zidove, jenu godinu podnice, jenu godinu obluci, pa tako u 4-5 godine la da se završi.

Meni mi je teško da vjerujem če u 2024.g. nesu solucije za ovako nešto. Nešto treba da postoji. Godine prode, škula propada i sašnjom otodi i parče istorije.

Ovo je kako se dogadja često i za druge stvari: oni koji bi teli, ne imaju novac da naprave, oni koji imaju novac, ne bi teli, če to ji ne zanima.

P.S.

Što se tiće ove druge strane, izvan če sam bil malko posmevan, drugo ne se desilo. Žal mi je, če izgleda, če ne se moglo da fokus ostane na problemi. Izgleda če tema ne toliko važna da bi se probudil interes! Neki su razumeli če ja napadam ne znam što, i ne znam koga!? To što ne tako! In fine, što da činim, koj koliko i kako razume… .

Marian Tinkul
13-02-2024.