Prvo izdanje Božićnog sajma u Karaševu

Po prvi put u povijesti naše male zajednice organiziral se Božićni trg u našem selu Karaševu.

Na jenim našim sastanku s grupom negdi u listopadu 2021. godine, posle što smo razgovarali razne teme, na kraju, došla je ideja od Ivana Hațegana, a što bi bilo kad bismo organizirali za Božić nešto kod nas u selu? Nešto poput trgov što su po gradovima u božićnom periodu ali pa na po malim nivelu. Ideja nim se činila super i je ostalo da se govorimo okol toga, jer kako smo tad govorili, izgledalo je da trebaju dosta mlogo resurse, kako ljudske tako i financijske, a mi to u tem trenutku nesmo baš imali. Posle toga sledili su par sastanka okol te ideje a uključila se je općina Karaševo, naša gimanzija a posebno profesor Petar Hațegan, kojima se je svidelo to što su imali da čuju od Ivana.

Radilo se je mlogo okol organiziranja a Ivan je uspio da okupi okol sebe veliki broj mladi, koji su se uključili u organiziranje i bez kojih akcija od četiri tjedna ne bi bila ono što jeste. Radili su mlogo i na tome im se posebno zahvaljujemo jer su nam oljepšali dani. Iako smo početnici za ovakve vrste akcija, usprkos izazova, uspijeli smo da ju baš dobri odradimo. Program je bil mješovit, počimal je s molenjam krunice, imali smo predstave i popevale su se božićne pjesme. Isto tako što se hrane tiće bili su razni slatkiši, naši čuveni trupci, skovarde (palačinke), hrenovke (hot-dog) a za piće imali smo grejano vino, rakiju i razni čajeve.

Akcija sama po sebi je bila posebna i zbog toga što cel novac sakupen od donacija ide u našu gimnaziji. Naša djeca su kroz njijan rad sakupili 27.489 leja (~5600€) to što ne nikako malko. Zahvala je njina, a tu ne bih spomenul ni jeno ime kako ne bih slučajno odzabil nekoga, znaju svi koliko su za važni i koliko su radili. BRAVO!!!

Karaševo je bilo u centru pažnje u njegovoj okolini jer ovo što smo mi uradili nema nigdje u našoj županiji. Pisalo se je o nama, imali smo medijsku pozornost, radio Rešica nas je najavljivao i pohvalio nas za ovu inicijativu. Mlogo luđe iz naših susjednih sela i gradova su posjećivali naš trg i bilo je sve super. To je nas napravilo presretnih i zapravo smo shvatili koliko je ovo veliko i značajno.

Slike govore same od sebe, a svi koji su posjetili Karaševo imali su mogućnost da upoznaju našu zajednicu, da vide da se može i na selu da se doživi „gradski“ božićni štimung, a pored toga, svaki lej što su ga kod nas manuli ide, kako smo po gori rekli, za našu škulu. Škuli treba jako mlogo i ne znamo po prvo štem da počmemo. HVALA SVEM što su donirali novci u zadnjih četiri tjedna!!!

Nadam o se da nim izlezne i sledeće godine. Čekamo većem drugo izdanje 😊.